1. okt. 2010

Intuition

Hvordan afgør man hvor og hvornår man vil klippe i sin film? Hvorledes former man den rytme som man klipper efter?
Det siges at det sker efter  intuition. Jeg kan mærke når et klip føles rigtigt og når det føles forkert. Men hvad er intuition?
Intuition er ikke det samme som instinkt. Instinkt er man født med, men intuition er noget man udvikler med tiden. Så intuition kan læres og forbedres. men hvorledes?

Det er svært at analysere og at være intuitiv på samme tid. Men hvis man bryder intuition ned til del elementer, kan man bedre forstå hvorledes det virker og hvordan man kan blive bedre intuitivt.
I bogen "Cutting Rythms" af Karen Pearlman er beskrevet en opdeling af Intuition i 6 del elementer. Hun har det fra en fyr jeg ikke lige kan huske navnet på

- Ekspertise
- Ubevidst indlæring
- Dømmekraft
- Følsomhed
- Kreativitet
- Rugning

1) Ekspertise
Ekspertise er at du mestre det software/hardware / Blyenter etc som du skal bruge . Jo mere du mestre det så du ikke skal bruge energi på hvorledes en computer virker i en kreativ process. jo mere intuitiv kan du være. og det er jo heldigvis lige ud af landevejen at blive bedre til ekspertise. de enkelte projekter har så også en indlejret ekspertise. Der er altid en indlærings process i starten af et projekt hvor du skal få ekspertise i det nye projekt.

2) Ubevidst indlæring
Ervervelsen af ekspertise uden du tænker over det
For eksembel lærer man en masse om Film klipning ved at se en masse film.

3) Dømmekraft.
Er at lave Præcise beslutninger. og katagoriseringer. Uden på det givne tidspunkt at kunne retfærdiggøre det.
Du opnår god dømmekraft ved en gennemført forståelse for det materiale du arbejder med. Og evnen til at tage gode beslutninger kan
Udvikles ved fokuseret Undervisning og læring. Også bliver man god til at tage beslutninger ved at tage en masse dårlige beslutninger så det er bare om at komme igang.

4) Følsomhed
En førhøjet opmærksomhed bevidst og ubevidst på detaljerne i en situation.
Udvikling af følsomhed kan ske ved at se potentialet i delelementer også før de opstår.


5) Kreativitet.
Kreativitet er evnen til at finde på nye ideer eller koncepter, men også evnen til at lave nye links og associationer mellem kendte dele.Hvorledes træner man det??


6) Rugning (Eller en slags idé inkubation)
Rugning er på spil når du vasker op og pludselig står en løsning på et problem du ikke tænkte på klart for dig. Det er den slags tænkning der sker når du tænker på noget andet, fordi du
er så langt inde i dit stof at det optager en del af din hjerne selvom du ikke direkte arbejder med det. Tit får jeg mine bedste ideer i badet om morgenen ud af det blå.
Derfor er det vigtigt at holde fri og lave noget andet. Det forbedre din intuition.
Gad vide om Rugningen er en slags langsomt virkende kreativitet fra din underbevidsthed?


Jeg synes det er en interessant inddeling. som også kan afmystificerer begrebet Intuition.
Og har da givet mig lidt at tænke over.